2000

2000

De organisatie van het M.O.K.T. had het wel zwaar op zondag 2 juli 2000.
In de regen staan met 30 medewerkers om 7.30 uur bij De Kastanje is lachen.
Zouden we dan toch nog ooit regenkleding voor de medewerkers aan moeten schaffen?
Waarom doen we dit eigenlijk vraag je dan als organisatie af. Om de twee minuten kreten als “hoe mot dat nou ; da wurdt niks vandaag.
Maar dan komt de knipoog van boven.
Daar bevindt zich een oldtimerliefhebber die het weer gelukkig aanpaste zoals het hoort op de eerste zondag van juli.
In Wijchen op het Jazz-festival komen rond 9.30uur de eerste deelnemers aan op het kasteel.
Onder begeleiding van Jazzie klanken zoeken zij een plaatsje in de kasteeltuin om later vanaf die plaats aan de toertocht te beginnen naar Millingen.
Op camping De Oude Molen in Groesbeek komen omstreeks dezelfde tijd de deelnemende tractoren binnen.
Na de bekende koffie en cake maken zij zich ook op om via een mooie landelijke route ook naar Millingen te rijden.
In Millingen zijn de voorbereidingen ook in volle gang. Alles moet klaar staan als de deelnemers binnen komen.
Met het verdwijnen van het C1000 plein is er voor dit evenement kostbare ruimte verloren gegaan. De plaats waar de dokterspraktijk komt kon voor een keer nog gebruikt worden.
Vanuit Belgie werkt er een handgebouwde radiografische graafmachine op schaal met als decor de machines van Ron Derks welke hiermee machinisten in spe wil verleiden.
In de cabine konden kinderen zelf met deze machines onder begeleiding werken. Kinderen met twijfels over hun toekomst weten het nu zeker. Ik wordt later machinist bij Derks. En volgens Ron liggen de petten al klaar.
Met de schmink van de Begoocheling hadden de junioren een topdag. Het gekozen middagitem ; Stoom bleek een gigantisch succes.
Op het Oranjeplein was het een drukte van jewelste. Puffende en stampende motoren zwoegden de hele dag en overal was er bedrijvigheid.
De organisatie hoopt dat bij de mensen welke aan dit plein wonen het serviesgoed geen schade opgelopen heeft door het dreunen van al dit geweld. Vele vergaapten zich aan het gepoetste koper en genoten van het fluiten en sissen van deze stoomwalsen. Ook de eigenaren van deze giganten hadden het zichtbaar naar hun zin. Vooral de interesse welke getoond werd voor de techniek vonden zij erg leuk.
Ook de in de tent opgestelde miniatuurstoommachines genoten veel belangstelling. De met staart getooide John van Riet verzorgde met zijn waterboiler elke machine van het hoognodige koelwater.
En dan de Kerkerdom 120 of liever gezegd de 121. De door de mensen van de Gelderse smalspoorstichting aangelegde spoorbaantje trok veel bekijks. Op de door hun tentoongestelde foto's zag menig bezoeker zichzelf of familielid aan het werk op de steenfabrieken van weleer. De dag van zijn leven kreeg een gepensioneerde steenoven medewerker uit Kekerdom toen hij nog even de Kekerdom 121 mocht bedienen.
Vlekkeloos bestuurde hij de machine welke jaren zijn domein was geweest. De opgestelde tractoren stonden langs de rand van het plein te rusten van hun toertocht. Natuurlijk moest iedereen even langs de kramen van de onderdelenmarkt. Dit jaar waren er minder dan andere jaren door het voetballen maar toch ging menigeen met reeds langgezochte spullen naar huis. Op de Heerbaan een lint van Oldtimer-auto's.
Mooi opgesteld langs de ader van Millingen . Open auto's, gesloten auto's, voor iedereen stond er wel wat bij. Sommige ontdekten dat je het beste vanaf het terras e.e.a. kon bekijken.
Gezien het weer ook wel een begrijpelijke keus. De menigte werd soms verrast met vrachtautogeluiden op kniehoogte. Vanuit Lichtenvoorde en Winterswijk kwamen deze met echt geluid uitgeruste handgebouwde miniatuurtrucks. Ongelofelijk is het hoe deze hobbyisten zonder ook maar een voorbeeld te hebben deze auto's gebouwd hebben. Motorfietsen en scooters stonden opgesteld op de Heerbaan, en ook deze groep trok veel bekijks .
Deze vervoersmiddelen werden in die tijd gekocht omdat een auto er niet aan zat. Dat is tegenwoordig wel anders. De reuzen van de weg hadden dit jaar een plaatsje gekregen voor het OEV gebouw. Merken als Mack, Volvo, Bedford, Scania en Daf waren van de partij. Zo'n truck restaureren is natuurlijk een ander verhaal maar het aantal in Nederland is nog steeds stijgend.
De door onze plaatsgenoot The Thijssen gerestaureerde Daf Pony trok veel bekijks. Heel veel onderdelen van deze van de personenauto afgeleide vrachtwagentje zijn door hem met de hand gemaakt.
Rond 16.30 uur werd met een brandweerauto uit de dertiger jaren Loco-burgemeester Ge Berns naar de jurywagen gebracht. Dhr. Berns was dit jaar letterlijk en figuurlijk de sigaar omdat dit jaar de burgemeester op vakantie was. Dhr. Berns hield een mooie toespraak en loofde de organisatie voor hun werk.
Met vaardige hand reikte hij de voor een Oldtimerevenement onmisbare bekers in de diverse categorieën uit.
Om de voetballiefhebbers toch een beetje te gemoet te komen was ook de Derde Helft ingeschakeld.
Hun begeleiding van de dag was werkelijk fantastisch. Aan alles komt een eind en zo starten de medewerkers rond 17.30 uur met het opruimen van deze fantastische dag.
Helaas niet na zoals in het draaiboek foutief vermelde half jaar na de prijsuitreiking, maar na een half uur.
En zonder regenjas!!!
Namens stg M.O.K.T. Rob. Geert. Jos, Toon , en Harrie

Geschiedenis

In 1988 startte het 1e Millings Oldtimer en Klassieker Treffen (MOKT) te Millingen a/d Rijn.
In de stromende regen toonden 38 deelnemers hun voertuig.
 
Na deze dag was het evenement niet meer te stoppen en groeide het evenement uit tot landelijke bekendheid met 250 deelnemers.

Laatste nieuws

Vind ons op Social Media:

facebook

Deze website is gesponsord door:
LogoHGDesign

Please publish modules in offcanvas position.