facebook

2002

Door BAS VAN DER HOEVEN MILLINGEN -
2002Het team dat al veertien maal het Millings Oldtimer- en Klassiekertreffen (MOKT) organiseerde, houdt ermee op.
Dit jaar vlammen ze nog een keer. De vijftiende show van oude voertuigen moet alle anderen overtreffen.
Het vijftiende oldtimertreffen moet een gebeurtenis worden die Millingen zich nog lang zal heugen. Jos Kuyper, Harrie Coerwinkel, Toon Wolsink, Geert Dollevoet, Rob Vink en Herbert Klompenhouwer bundelen nog eenmaal hun krachten om van de jaarlijkse 'brikkenparade' een onvergetelijk schouwspel te maken.
Daarna halen de mannen van het eerste uur hun voet van het gaspedaal. Het is mooi geweest. "Groter dan nu kan gewoon niet", zegt Jos Kuyper. "Millingen wordt te klein en we hebben alle startplaatsen in de wijde regio inmiddels gehad." Niet alleen daarom stopt de Millingse tuf-tufclub. Wolsink heeft het te druk met zijn werk om een half jaar intensief met de organisatie van het evenement bezig te zijn. Kuyper zet om gezondheidsredenen een punt achter zijn MOKT-periode en Vink steekt steeds meer energie in egerländerorkest De Fraps.
De andere drie bestuursleden hebben plannen om door te gaan. "Maar dan wel kleinschaliger", laat Klompenhouwer weten. Hoe het uitgedunde team een vervolg gaat geven aan een van de grootste evenementen die Millingen kent, weten de drie achterblijvers nog niet. Alle aandacht en energie is nog gericht op het komende MOKT. Vanaf negen uur druppelen de antieke voertuigen zondagochtend het dorp binnen.
Rond half elf begint een defile van pruttelende koetsen en ronkende snelheidsmonsters. Na de stapvoets gereden ererit langs het eveneens antieke gemeentehuis rijdt de stoet van oldtimers de polder in voor een toertocht. Via Duitsland komt de luidruchtige blikprocessie weer in Millingen. Daar begint rond half twee het middagprogramma. De Heerbaan is afgezet van Wethouder Koenenstraat tot aan de Rivierstraat.
Langs deze promenade stellen zich de honderden auto's, vrachtwagens, tractoren en motoren van de deelnemers op. Op het Oranjeplein staat een historische kermis. Een stoomcarrousel en antieke woonwagens tonen het kermisterrein waar opa en oma elkaar ontmoetten. Races met opgevoerde grasmaaiers en een stuntmotorrijder zorgen voor opwinding en de plaatselijke rijwielvereniging laat zien dat ook ongemotoriseerd vermaak een adrenalinestoot kan veroorzaken. Millingen zou Millingen niet zijn als zondag niet in alle hoeken en gaten van het dorp live-muziek te horen is en de obers zullen op de terrassen minstens een paar zolen verslijten. "Dat maakt het MOKT zo gezellig", weet Jos Kuyper. "De plaatselijke bevolking is altijd massaal aanwezig. Wie niet geinteresseerd is in oude auto's, komt voor jonge jenever of een klassiek biertje." Zoals elk jaar zijn er weer bijzondere voertuigen te zien. "Er rijdt een koets met hulpmotor mee uit 1903", weet Klompenhouwer. "Zo'n pronkstuk zie je normaal alleen in een museum." De sponsors zijn niet opgelucht dat ze na dit jaar de oldtimerdag uit hun boekhouding kunnen schrappen. "Sommige van hen vroegen of ze met een hogere bijdrage het evenement konden redden", vertelt Kuyper. "Maar voor ons is de tank leeg. We stoppen na drie lustrums. Het is mooi geweest." Gelukkig maakt de Bert Haanstra van Millingen, Tonnie Hol, weer een film van de happening. "Kunnen we nog vaak nagenieten van ons laatste MOKT", zeggen de organisatoren nu al. Als die opname zelf een klassieker is geworden, is de cirkel rond. Jos Kuyper: "Ik vond het mooi wat garagehouder Jan Booltink uit Leuth zei: 'Jullie waren altijd zo professioneel bezig. Nu stoppen jullie ook professioneel'." Na deze laatste Oldtimer en Klassiekerdag startten een deel van de organisatoren van het MOKT in 2003 met Historisch Vervoer. Een nieuw uniek evenement dat plaats vindt op en aan de Rijndijk in Millingen aan de Rijn, elke 1e zondag in Juli. 

 

 

Oltimerdag 2019 2354

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deze website is gesponsord door:
HGDesign

Geschiedenis

In 1988 startte het 1e Millings Oldtimer en Klassieker Treffen (MOKT) te Millingen a/d Rijn.
In de stromende regen toonden 38 deelnemers hun voertuig.
 
Na deze dag was het evenement niet meer te stoppen en groeide het evenement uit tot landelijke bekendheid met 250 deelnemers.

Organisatie

Organisatie2019

Vind ons op Facebook